FB Twitter Akadálymentes Normál oldal
Természetesen fiatal, természetesen kereszténydemokrata
2016. december 10.

Az IKSZ vállalkozói fórumokkal, célzott pályázatokkal segítené a kárpátaljai fiatal vállalkozókat

Vállalkozói fórumokkal, célzott gazdaságfejlesztési pályázatokkal is segítené a kárpátaljai fiatal vállalkozókat az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség.

Nacsa Lőrinc, a szervezet elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta: a kárpátaljaiakat is szeretnék bevonni a Kárpát-medencei magyar fiatal vállalkozók ernyőszervezetébe, amelynek létrehozását pár héttel korábban jelentették be. Szeretnének továbbá Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja között vállalkozói fórumokat indítani 35 év alatti fiataloknak .

Emlékeztetett arra, hogy nemrég négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon. Azt szeretnék, ha a jövőben célzottan a fiatal vállalkozókhoz is eljutnának hasonló támogatások.

Elérnék azt is, hogy a magyar egyetemek további, emeltebb összegű ösztöndíjat juttassanak kárpátaljai fiataloknak, akik így versenyképest tudást szerezve a közösséget tudják otthon építeni.

Rámutatott: Ukrajnával kapcsolatban a legfontosabb a stabilitás és a béke, hogy a magyar emberek és minden ott élő polgár biztonságban legyen.

Nacsa Lőrinc a sajtótájékoztató keretében adta át székesfehérvári IKSZ kárpátaljai fiataloknak gyűjtött adományát a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetének. Mint jelezte: a gyűjtés lényege az volt, hogy a diákok, fiatalok lemondtak valamiről, aminek az összegét felajánlották. Így 5-600 forintonként gyűlt össze közel félmillió forint.

Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetének elnöke megköszönte a magyar kormány folyamatos és egyre bővülő támogatását.

Kiemelte, hogy a segítségnyújtás már nemcsak az intézményrendszert, a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat érinti, hanem elindult a gazdaság fejlesztését célzó program is. Nagyon fontosnak nevezte az ottani magyarság megmaradása szempontjából, hogy legyenek erős fiatal vállalkozók és vállalkozások Kárpátalján.

Mindkét ifjúsági szervezet vezetője beszélt a vasárnapi romániai parlamenti választásokról, és arra biztatta az erdélyi és az országaik területén élő, román állampolgársággal bíró magyar fiatalokat, hogy menjenek el választani. Rámutattak: erős magyar képviselet szükséges a bukaresti parlamentben ahhoz, hogy a magyar érdekek megfelelően legyenek képviselve, és a magyarság megküzdhessen azért, ami jár neki.

(MTI)