FB Twitter Akadálymentes Normál oldal
Természetesen fiatal, természetesen kereszténydemokrata
2017. szeptember 6.

Felháborító a román hatóságok gáncsoskodása

Tavaly ősszel az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) volt az első a magyarországi szervezetek közül, aki szolidaritási demonstráción állt ki a marosvásárhelyi katolikus gimnázium meghurcolása és a szülők, diákok, tanárok megfélemlítése ellen. Az azóta eltelt majdnem egy évben a román hatóságok és az oktatási minisztérium csúfot űztek a szülőkből, semmibe vették a diákok jövőjét, indok nélkül tartják felügyelet alatt az igazgatót és végveszélybe sodorták az iskolát, minden próbálkozást elgáncsoltak. A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzete tehát szűk egy héttel az iskolakezdés előtt is tisztázatlan, bizonytalan.

Felháborítónak tartjuk, hogy gimnazista diákok jövőjével szórakoznak politikai segédlettel. Úgy látszik, a román kormány egyáltalán nem érdekelt a megoldásban, pedig külügyminiszteri szinten is szóba került a kérdés. Még csak jóhiszeműséget sem tanúsítanak, hiszen a vatikáni nuncius által közvetített kérést is elutasította a román miniszterelnök, pedig a szülők korábban ígéretet kaptak a cikluskezdő osztályok elindítására.

Továbbra is értetlenül állunk azelőtt, hogy már egyházi iskolán keresztül is támadás alatt tartják a magyar közösséget. Ezzel szemben Magyarország évek óta támogatja az itt élő román nemzetiséget és iskoláikat, 6 év alatt megháromszorozta a támogatásukat.

Ma az erdélyi magyar fiatalok, diákok jövője a tét! Ma a marosvásárhelyi líceum, holnap talán a következő és sorban a többi? Jakubinyi György érsek minden más eszközből kifogyva az utcára hívta az embereket ma estére. Ezúton is kifejezzük szolidaritásunkat elsősorban a helyzetet elszenvedő fiatalok, szüleik és tanáraik iránt és az anyaországból üzenjük: nem hagyjuk az iskolát!

 Most már világossá válik, hogy melyik fél a kerékkötője a román-magyar párbeszéd javulásának.

 

Nacsa Lőrinc

elnök

Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség