FB Twitter Akadálymentes Normál oldal
Természetesen fiatal, természetesen kereszténydemokrata
2017. május 19.

Ne terjessze be a kormány aláírásra az isztambuli egyezményt

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint rendkívül kockázatos lenne az isztambuli egyezmény Magyarország általi ratifikálása. A szervezet arra kéri a kormányt, ne terjessze be aláírásra a dokumentumot.

Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke elmondta: az egyezmény látszólag a nőkkel szembeni erőszak ellen lép fel, de célja valójában a hagyományos családmodell lebontása az európai államokban.
Nagyon fontos nemzeti és nemzetközi szinten is fellépni az erőszakkal szemben, irányuljon az bárki ellen, de az egyezmény elvetné a biológiai nemek fogalmát és helyettük a társadalmi nemeket vezetné be a jogba – magyarázta, kifejtve: többé senki sem lenne egyszerűen férfi vagy nő, hanem a végtelen számú, mesterségesen kreált genderkategória egyikébe tartozna. Felülírná ez a magyar alaptörvényt is, amely szerint a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatából áll – mutatott rá.
Nacsa Lőrinc kitért arra, hogy az isztambuli egyezmény a nemi alapú és kapcsolati erőszak női áldozataira koncentrálva figyelmen kívül hagyja a férfi áldozatokat, a fiúgyermekeket is, az egyezmény alapján más megítélés alá esnek a bántalmazott férfiak és nők.

Az államnak kötelessége fellépni

Az IKSZ elnöke példaként hozta, hogy ha egy férfi bántalmaz egy lánygyermeket, az “nőkkel szembeni nemi alapú erőszak” az egyezményben meghatározottak alapján, amellyel kapcsolatban a részes államnak kötelessége fellépni. Ha viszont egy nő teszi ezt egy fiúgyermekkel, az “csupán” kapcsolati erőszak, s nem ír elő kötelező lépéseket az egyezmény.
Hozzátette: amint egy ország ratifikálja az isztambuli egyezményt, a gender, mint a társadalmi nem definíciója kötelező érvényűvé válik. Ez korlátozhatja a szülők jogát, hogy visszautasítsanak olyan iskolai órákat, és tanterveket, melyben a genderről, a szexuális orientációkról vagy a transzneműségről – ezen belül akár nemátalakító műtétekről – tanítják gyermekeket – folytatta.
Szerinte az egyezmény a legnagyobb vallások házasság- és emberfogalmát megbélyegzi, mint amelyek sztereotípiákon alapuló, az iskolai tananyagban kötelezően cáfolandó dolgok, és az egyezmény alapján az egyházi iskolák sem vonhatják ki magukat a kötelező tananyagok oktatása alól. Az IKSZ arra kéri a kormányt, ne terjessze be aláírásra az egyezményt, mert “értékeinkkel ellentétes, ideológiai veszélyeket hordoz magában, relativizálná a család értékét és fogalmát”.

Nacsa Lőrinc reagált arra is, hogy a Momentum elnöke csütörtökön megjelent az Origo portál szerkesztőségében. Azt mondta, felháborítónak és megdöbbentőnek tartja a történteket. A Momentum azt mondja, egy új politikát képvisel, jobb- és baloldal felett áll, fiatalokat szeretne megszólítani, de azt a példát mutatja, hogy jogsértő és anarchista módon kell eljárni – értékelte.

Forrás: hirado.hu